450 jaar Scheele’s in Nederland

Stamboomonderzoek / Genealogie

Stamboomonderzoek, ook wel Genealogie genoemd is op deze pagina uitgezocht en toegelicht.

 De Scheele’s in Nederland hebben veel voordeel gehad van het werk van de Duitse onderzoeker Max Scheele. Max heeft in de vorige eeuw vanuit Duitsland het raamwerk geleverd. De Nederlandse Scheele’s hebben dat in de periode 1980-1990 verder ingevuld. Daarmee is ook de meest waarschijnlijke herkomst van Hendrick Scheele genoemd: Noordoost Duitsland (Pommeren/Mecklenburg) en met name het eiland Rügen.

De voortrekkers van de familievereniging Mr Hendrick Scheele (opgericht in 1983) hebben van alle leden (circa 160) de afstamming van de eerst aangetroffen Scheele (Mr Hendrick, omstreeks 1580 in Driewegen in Zeeland) onderzocht in archieven van kerken en gemeentes en vastgelegd in een bestand. Daarbij is de mannelijke lijn gevolgd vanaf het heden tot Hendrick.

Een stamboom werkt in feite anders: Je begint bij jezelf; hebt 2 ouders; 4 grootouders enz. Dat is hier niet gebeurd. De vereniging heeft alleen de mannelijke Scheele’s en hun vrouwen en kinderen vastgelegd. Deze gegevens zijn vertrouwelijk en alleen toegankelijk voor stamboomonderzoek. Ze worden alleen aan betrokkenen ter beschikking gesteld en niet gepubliceerd.

 

De geslachten Scheele

Het boek De Geslachten Scheele is opnieuw uitgebracht. Het huidige bestuur heeft besloten het boek, met aangepaste...

 

Privacyreglement

Het bestuur van Familievereniging Mr. Hendrick (hierna te noemen de familievereniging) is verantwoordelijk...